Az Európai Parlament támogatja Horvátország schengeni tagságát

Az EP álláspontjának kézhezvétele után az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Zágráb csatlakozásáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 10. 13:10
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament szerint Horvátország minden feltételt teljesített a vonatkozó szabályok teljes körű alkalmazásához, ezért támogatja, hogy az ország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén 534 szavazattal, 53 ellenszavazat és 25 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők úgy találták, hogy Zágráb készen áll arra, hogy megszüntessék a határellenőrzést Horvátország és a szabad mozgást biztosító schengeni övezet között.

 Ezért a szükséges folyamat befejezésére és a határellenőrzés felszámolásáról szóló döntés meghozatalára kérték az Európai Unió Tanácsát.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy az unió külső határain tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat. Ezért arra kérték Horvátországot, hogy tájékoztassa az Európai Parlamentet és az uniós tanácsot cselekvési tervének végrehajtásáról, különösen a rendőrség tevékenységét nyomon követő független mechanizmusról.

Mivel a horvát határról migránsok visszatoloncolásáról érkeztek hírek, az EP-képviselők szeretnék, ha a schengeni értékelési program részeként az Európai Bizottság – akár helyszíni látogatások révén – felmérné Horvátország határokon végzett munkáját és annak alapjogi vetületeit.

Az EP álláspontjának kézhezvétele után az Európai Unió Tanácsa egyhangú döntéssel határozhat Horvátország schengeni tagságáról.

A 26 tagú schengeni övezetnek Bulgária, Horvátország, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein a tagja.

 

Borítókép: az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.